Den här veckan kommer längdskidåkerskan Maria Rydqvist ut med sin bok om ”Kvinnor, Idrott & Manliga Ledare”. I boken delar Maria med sig av egna erfarenheter och upplevelser, men det är ingen självbiografi och den handlar inte bara om skidåkning. Det är en reflektionsbok med fakta om frågor som berör allt från en flickas utveckling till kvinna, till de utmaningar kvinnligt elitidrottande innebär.
Jag, Maria Sundberg, har varit delaktig i färdigställandet av boken genom att agerat bollplank för hur de vetenskapliga detaljerna skulle presenteras. Jag har även agerat bollplank för erfarenheter kopplat till idrott under graviditet samt hur det är att vara småbarnsmamma och samtidigt försöka bedriva seriöst idrottande ;-).
Maria Rydqvist gjorde sin första världscuptävling i Borlänge 2003. Efter det har det totalt blivit cirka 150 individuella lopp i Världscupen och tre VM. Hennes främsta meriter är ett VM-stafettsilver och en fjärdeplats i 10 km fristil från Falun-VM 2015, samt en sjätteplats i skiathlon från VM i Oslo 2011. Hon har även 11 individuella SM-medaljer, varav tre guld, fyra silver, och fyra brons.
Maria är utbildad ekonom, och driver nu sitt eget företag med skidläger, föreläsningar, sponsringsverksamhet och skrivande.
Maria är mamma till två döttrar, födda 2010 och 2013. Efter att ha avslutat tävlingssäsongerna 2015 samt 2016 har hon gått ut med pressmeddelanden om att hon avslutar sin elitaktiva karriär. Elitsatsningen och att få ihop livspusslet har tagit på krafterna, och hon har haft kluvna känslor över att prioritera sig själv och sin egen satsning som tagit tid och energi från familjelivet.
Nu, hösten 2016, har hon hunnit skriva klart sin bok och samtidigt bestämt sig för att satsa ännu en säsong ;-).
Maria Rydqvist har helt enkelt en otrolig drivkraft och får saker att hända! Därför blev jag interesserad av att veta mera om hur hon får ihop detta pussel.
Vad kan jag lära av Maria?
Namn: Maria Rydqvist Sport: Längdskidåkning Ålder: 22.03.1983 (33) Utbildning: 3 årig universitetsutbildning inom företagsekonomi. Arbetserfarenhet: Driver sitt eget företag med skidläger, föreläsningar, sponsringsverksamhet och skrivande.
1) Som elitidrottare, mamma, skribent och entreprenör – hur organiserar du dina dagar?
Även om jag inte har några specialla arbetstider försöker jag att planera och schemalägga mina dagar väl och att använda tiden då barnen är på dagis och förskola optimalt. Jag försöker också använda tiden under resdagar och läger så att dessa inte bara blir spillotid.
Egentligen kan man säga att jag försöker utnyttja alla stunder då jag är barnfri till att träna eller jobba. Men det är alltid en utmaning att balansera effektivitet och vila. Blir man alltför mycket slav under schemat är det lätt att det går ut över återhämtningen.
2) När började du åka skidor? När började du tävla? Varför tävlar du fortfarande på skidor?
Jag började tävla när jag var 7 år. Skidåkning har blivit en betydande och viktig del av både mig och mitt liv. Jag har alltid älskat att träna och tävla och det är också därför jag fortfarade tävlar på elitnivå.
3) Hur ser en vanlig dag ut för dig?
- När föredrar du att träna? Mellan 09-11 och 16-18.
- Hur många timmar per natt sover du? 7.
- Vad äter du till frukost? Fil och müsli, 1-2 smörgåsar, och 1 äpple.
- Vad föredrar du till lunch och middag? En bit fisk eller kött, 1-2 bitar mjukt eller hårt bröd, och en sallad.
- Vad är dina snacks och mellanmål? Samma som frukost.
4) Hur ofta tränar du? Två gånger per dag? Hur många kilometer, eller timmar per vecka?
2 pass/dag 4 dagar i veckan. Totalt ca 10 pass/vecka. Sträcka oklar.
5) Hur planerar du din träningsvecka? Hård dag följd av en lättare dag?
Det varierar men ofta tränar jag 5 dagar och sedan vilar jag 1 dag.
6) Kan du ge ett exempel på en träningsvecka ur ditt program?
Det här är ett exempel på en hög träningsvecka. En medelvecka ser likadan ut ungefär, förutom att jag plockar bort 2 av de lugna passen på eftermiddagarna. Under en lätt vecka tar jag bort ytterligare 1 lugnt pass. Intervallpassen och styrkepassen är i princip alltid lika.
Mån:
- Fm: Intervaller på rullskidor (Klassiskt) 5*10 min i backe, tröskelfart. Total träningstid 2 tim.
- Em: Lugn löpning 2 tim.
Tis:
- Fm: Stakning rullskidor med korta impulser på 10 sek, 20 stycken. Total tid 2.30 tim.
- Em: Cykel till och från gymmet. 30 min maxstyrka, följt av allmän styrka på gymmet ca 1 tim.
Ons:
- Fm: Stavgång i slalombacke, 70/20 sekunders intervaller i totalt 50 min, tröskelfart. Total träningstid 2 tim.
- Em: Rullskidor (skate) lugnt 2 tim.
Tors:
- Fm: Styrka gym 1 tim.
- Em: Lugn löpning 2.5 tim.
Fre: VILA
Lör:
- Fm: Test på tid. Maxinstats 15 min stakning + 15 min i tröskelfart. Tot tid pass 2 tim.
- Em. Rullskidor skate, lugnt i 2 tim.
Sön: Crosspass: Löpning och rullskidstakning med korta impulser 15*10 sek. Tot tid 4 tim.
Notis: Medan löpare tenderar att mäta sina träningsvolymer i antal kilometer, uppskattar längdskidåkare sin träningsvolym i timmar. Den omväxlande träningen, med olika skidtekniker samt i att de växlar mellan överkropps- och benträning, gör att de kommer upp i höga träningsvolymer utan att för den sakens skull bli skadade.
7) Hur håller du reda på och följer upp din träning? Hur ser du att går framåt och blir bättre?
Jag gör ju liknande tester år efter år där jag ser om jag förbättrar tiderna. Då och då gör jag utvärderingar över vad jag behöver jobba med och förbättra.
8) Har du upplevt att du nått en platå i din träning och utveckling? Hur har du arbetat för att komma till nästa nivå?
Jo, det gör man ju. Vissa år har jag till exempel blocklagt träningen och haft särskilda intervallperioder. Veckor med väldigt mycket intervaller varvat med mängdveckor. Andra år har jag tränat mer planat hela tiden. Ibland har skador gjort att jag tvingats träna på ett annat sätt, vilket kanske har gjort att jag kunnat utveckla något annat. Jag tycker också att olika träningsmetoder kommer på modet och det är olika träningsmetoder som gäller olika år, där många tar efter varandra. Olika idrotter utvecklar olika idrottskulturer.
9) Hur återhämtar du dig från hård träning och tävling?
Massage, lätt jogg i lugnt tempo cirka 30 min, samt vila.
10) Hur frekvent tävlar du på ett år? Hur många tävlingar per månad och per säsong tål din kropp?
Jag har legat mellan 25 och 37 tävlingar per säsong de senaste 10 åren. Ofta mellan 30-35 från 20:e november-15:e april. (Då räknar jag varje enskild etapp i en tour som en tävling).
Under sommaren försöker jag hålla nere tävlandet. Främst för att vila mentalt och ladda batterierna – för att bli sugen på att orka tävla en hel vinter, samt för att slippa resor osv. Senaste åren har jag bara kört 3-5 tävlingar från maj-okt, främst på rullskidor.
Enstaka månader på vintern kan jag köra uppemot 12-13 tävlingar, men aldrig flera månader i rad. Fysiskt tycker jag sällan att jag inte klarar av att återhämta mig från tävlingarna. Men blir de för frekventa, är det lätt att jag blir sjuk, eller att jag presterar sämre för att jag inte orkar ladda om mentalt. Annars är nog skidåkning som idrott ganska snällt för kroppen så det har sällan varit skador som har begränsat antalet tävlingar.
11) Om du blir sjuk, kan du se i din träningskalender vad som kan ha orsakat ett försvagat immunförsvar och sjukdom? Är du oftare sjuk nu än innan du blev mamma? Kan mentala stressorer kopplat till mammarollen vara en orsak till mera frekventa infektioner?
Det är ofta svårt att säga vilken som är den avgöranade orsaken till att man blir sjuk. Ibland är det av stress, dålig sömn, och för lite återhämtning. Ibland av tuff träning, kyla, och att man dragit i sig kall luft. Men givetvis i kombination av att man utsätts för mer smitta som småbarnsförälder. Jag är definitivt mer sjuk nu jämfört med innan jag fick barn. Det är mer stress, mindre tid för vila, samt svårigheter att undvika smitta.
12) Involverar du några stressreducerande aktiviteter, så som yoga, avslappningsträning eller mentalträning i ditt liv?
Nej, men jag borde.
Så, när jag intervjuade dig för några veckor sedan hade du ingen avslappningsträning på ditt schema men nu har du börjat. Nu gör du avslappningsträning minst en gång per dag sedan några veckor tillbaka. Berätta, vad ger avslappningen dig? Hur är känslan i kroppen, i huvudet, och rent allmänt? Sover du bättre?
Jag körde avslappningen regelbundet i 10 dagar ungefär, sedan har det blivit sämre och sämre, först varannan dag och nu kanske var 2-3:e dag. Så fort jag inte känner ett omedelbart behov så har jag en tendens att tröttna. Tänk att det här är ungefär som när människor som aldrig tränar ska börja träna. Men för mig handlar det istället om avslappning. Att det är så svårt att motivera sig och ta tag i detta.
Det gick lite halvknaggigt i början. Tankarna vandrar iväg och jag har svårt att hålla fokus. Den biten har blivit lite bättre. Jag kan hålla koncentrationen bättre. Jag har också sovit bättre sista tiden. Men det kan ha lika mycket med att jag kommit i bättre harmoni igen rent allmänt än på själva avslappningen, i och med att jag ju inte varit jätteflitig med denna. Jag har till exempel kommit igång med träningen bra och så vidare, och det ger mig harmoni.
Men det är väldigt bra att du påminner mig. Jag behöver fortsätta med avslappningen. Jag VET! Tränade bra i 2,5 vecka. Kanske för bra. I morse vaknar jag och var lätt förkyld igen. Suck. Ska egentligen på läger i morgon, men får se hur det blir med det. I övrigt har jag ändå känt mig balanserad de sista två veckorna.
13) Vad gör du när du har en pågående infektion i kroppen för att återhämta dig snabbare? Äter och dricker du något speciellt? Vilka aktiviter kan hjälpa för att snabbare bli frisk? Total vila, eller lätt träning?
Total vila brukar vara det effektivaste botemedlet. Att bara ligga i sängen och inte göra någonting alls på hela dagen. När jag är mitt i tävlingssäsongen brukar jag göra så ibland, men resterande delar av året har jag varken tid eller tålamod för det alla gånger. Om jag inte äter ordentligt efter tuffa pass ha jag också märkt att jag blir mera infektionskänslig.
14) Har du några matvanor som i långaloppet inte är så “hälsosamma” men som du inte förmår att förändra? Till exempel en speciell svaghet för choklad?
Nej, inget speciellt egentligen.
15) Vad är Maria Rydqvist‘s intressen och passioner?
(Förutom familjen och idrotten) så är det nog framförallt allt att skriva.
16) Vad ger Maria Rydqvist inre styrka?
Glädje och kärlek tror jag. När jag har mycket glädje och kärlek i mitt liv blir jag också mentalt stark. När jag har mindre av detta, rubbas jag också lättare.
17) Vad är Maria Rydqvist’s stora drömmar i livet?
Svår fråga! Förutom det självklara svaret att familjen ska få vara frisk är min önskan att hitta en ännu bättre balans mellan njutning och prestation. Jag vill inte sluta vara målinriktad men idag kan jag fokusera lite för mycket på prestation och bli dålig på att stanna upp och njuta. I längden tror jag det leder till lite för mycket stress. Sjävklart har jag prestationsdrömmar också, men i grund och botten är balansen det som verkligen betyder något.
18) Vilka böcker står på din läsalista?
Ingen alls för tillfället. Sedan jag fick barn och surfplattorna tog över våra liv, har jag nästan slutat att läsa böcker, trots att jag älskade det förr.